Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek japoński

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mak 1/2 kg
jajko 9 szt.
grysik 9 łyżek
cukier 2 szklanki
jabłka 1 kg
margaryna 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Składniki na polewę

cukier puder 5 łyżek
kakao 3 łyżki
kwaśna śmietana 3 łyżki
margaryna 1/2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek japoński

Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki zagotować, cały czas mieszając. Następnie odstawić z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i dobrze wymieszać.
Wykonanie:
Mak sparzyć dwa razy i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając po łyżce maku. Następnie wlać stopioną ostudzoną margarynę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszać, dodać grysik, proszek do pieczenia, oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu placka polać przygotowaną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.04.2017 17:58
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak