Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek jagodowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka tortowa 300 g
masło 250 g
cukier puder 4 łyżki
żółtko jajek 6 szt.
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
kakao 25 g
sól 1 szczypta

LEKKA PIANKA WANILIOWA

białko 6 szt.
cukier 180 g
masło 100 g (roztopione)
budyń waniliowy 120 g (w proszku)
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z limonki z 1/2 owocu

DODATKI

jagody 500 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placek jagodowy

Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :) Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO

KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.

* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo

KROK 2. Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

KROK 3. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.

LEKKA PIANKA WANILIOWA

KROK 4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.

KROK 5. Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa.

Życzę smacznego! :D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.07.2016 11:38
Chętnie zjem kawałeczek :)
Anna169Hosz 11.07.2016 08:58
Wygląda pysznie!
luna76 10.07.2016 19:47
zjadło by się :) pyszności!!!
sezamek 08.07.2016 20:03
Bardzo smaczny , takie lubię :)
kd045 07.07.2016 21:21
czas na jagody ;] pysznie wygąda
gusia1000 07.07.2016 17:03
Na pewno dobry.
Bernadeta1 07.07.2016 14:59
smaczne ciasto, chętnie bym się poczęstowała
dodi 07.07.2016 14:44
pysznie wyglada
gosia56 07.07.2016 11:25
super placek;)
Motorek 07.07.2016 10:36
bardzo dobre ciasto
RenataZ-et 07.07.2016 09:44
bardzo apetyczne ciacho!
Krystyna32 07.07.2016 09:24
pyszności :)
endzi
endzi 07.07.2016 08:37
mniam musi byc pyszne!!
bietka 07.07.2016 07:32
smaczne ciacho :)
Mniam 07.07.2016 07:17
Bardzo lubię takie ciasta :)
norweska20 06.07.2016 23:50
chętnie bym zjadą taki placek
MałaMi89 06.07.2016 23:20
Bardzo smaczne! Muszę się w jagody zaopatrzeć :)))
Urszula Świeca 06.07.2016 22:21
Lubię takie ciasta.))
bertpvd 06.07.2016 21:51
piękny placek !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak