PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • jajko

    2 szt.
  • mleko ciepłe

    1/3 szkl.
  • masło lub margaryna

    200 g
  • cukier

    5 łyżek
  • aromat waniliowy

  • drożdże suche

    7 9
  • truskawki świeże

    350 g

Kruszonka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl.
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki
  • cukier drobny

    1 szkl.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI


Mleko nieco podgrzewam, dodaję 2 łyżki cukru i gdy jest letnie, dodaję suche drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość).

Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą
ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki,jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Truskawki kroję w połówki, układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka
ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek wystających spod kruszonki. Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim.

Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

mufinka79 12.06.2014 20:13
Jednym słowem pysznie!
gosia56 12.06.2014 17:29
na pewno pyszne ciasto;)
Bernadeta1 12.06.2014 16:59
bardzo lubię takie ciasto
w mojej kuchni 12.06.2014 16:35
takie desery to bardzo lubię..
Janina 12.06.2014 16:33
Świetne ciasto;)
idealme 12.06.2014 13:37
smaczny placek!
Noruas 12.06.2014 13:26
super smaczne, sezonowe, idealane!
Patriszja
Patriszja 12.06.2014 12:45
moja mama robi podobny :0 bardzo go lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat