Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 2 szt.
mleko ciepłe 1/3 szkl.
masło lub margaryna 200 g
cukier 5 łyżek
aromat waniliowy
drożdże suche 7 9
truskawki świeże 350 g

Kruszonka

mąka pszenna 1,5 szkl.
masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier drobny 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI


Mleko nieco podgrzewam, dodaję 2 łyżki cukru i gdy jest letnie, dodaję suche drożdże i mieszam (świeże trzeba najpierw rozetrzeć z cukrem, a później zalać letnim mlekiem, zostawiam, aż podwoją swoją objętość).

Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę mieszam z drożdżami i mlekiem, jajkami, resztą cukru, solą. Zagniatam ciasto, na samym końcu dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto musi być dość luźne, ale odchodzić od rąk - jeśli tak nie jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą
ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki,jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, które ponownie przed wyłożeniem zagniatam, rozprowadzam je po blaszce, za pomocą rąk pokrytych mąką. Truskawki kroję w połówki, układam na powierzchni ciasta. Przykrywam kruszonką dość dokładnie i wkładam do pieca. Piekę minimum godzinę, aż kruszonka
ładnie zbrązowieje, a ciasto wyraźnie urośnie. Trzeba też uważać, by nie spalić truskawek wystających spod kruszonki. Studzę najpierw kwadrans w piekarniku, a później już poza nim.

Można też zrobić lukier bądź przed włożeniem do pieca posypać kruszonkę grubym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 12.06.2014 20:13
Jednym słowem pysznie!
gosia56 12.06.2014 17:29
na pewno pyszne ciasto;)
Bernadeta1 12.06.2014 16:59
bardzo lubię takie ciasto
w mojej kuchni 12.06.2014 16:35
takie desery to bardzo lubię..
Janina 12.06.2014 16:33
Świetne ciasto;)
idealme 12.06.2014 13:37
smaczny placek!
Noruas 12.06.2014 13:26
super smaczne, sezonowe, idealane!
Patriszja
Patriszja 12.06.2014 12:45
moja mama robi podobny :0 bardzo go lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak