Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy z porzeczkami i jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gram
cukier 1,5 szklanka
jajko 4 sztuki
olej 250 ml
mleko 200 ml
mąka 5 szklanek
margaryna 125 gram
porzeczki 100 gram
jabłko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy z porzeczkami i jabłkami

Jajka wbijamy do szklanki i roztrzepujemy widelcem. Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy szklankę cukru, wlewamy jajka, olej i mleko. Następnie całość posypujemy czterema szklankami mąki i odstawiamy składniki placka na 2,5 godziny. Po tym czasie całość mieszamy dokładnie łyżką. Powstałe ciasto wykładamy na blachę. Na wierzchu układamy porzeczki i pokrojone w plasterki jabłko.
Następnie robimy kruszonkę - margarynę, szklankę mąki i pół szklanki cukru zagniatamy na okruchy. Kruszonką posypujemy placek i pieczemy ok. 50 minut w temp. 200 stopni.
Zimny placek można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 21.12.2013 08:31
Extra ciacho
Ada-Gaba 05.10.2013 20:29
ale pyszności
marzencia2007 31.08.2013 15:46
rewelacja ;)
Wojt@s
Wojt@s 13.08.2013 11:15
muszę spróbować
ALAGOR 12.01.2013 21:00
deserowo^2 ;)
Dorota59 01.11.2012 11:42
pyszniutkie
asia1985 27.10.2012 18:16
super
pierniczkowo 30.09.2012 15:05
świetne ciacho, lubię tą kwaskowatość, którą dają porzeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak