Placek cytrynowo-śliwkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    30 dkg
  • margaryny

    25 dkg
  • cukru

    42 dkg
  • jajka

    4
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

  • skórka z cytryny

  • powidła śliwkowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, 12 dkg cukru, 4 żółtek, proszku do pieczenia, soku z cytryny i otartej skórki cytryny (porządnie wyszorowanej cytryny :) ) wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie ok. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, posmarować na wierzchu powidłami, a z pozostałego ciasta ułożyć na wierzchu skośną kratkę. Zrobić bezę: 4 białka ubić na sztywno, po czym dodać 30 dkg cukru i dalej ubijać. Tak przygotowaną bezą wypełnić oczka kratki na cieście. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caffee_tea 19.03.2012 23:08
Uwielbiam
tomek18 21.01.2012 08:25
świetne ciasto
maciek7 04.10.2011 20:37
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat