Pizza z ziemniakami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

A niech to! Chcieliśmy, zrobiliśmy, rozkoszujemy się <3 Prosto i smacznie, jak zwykle u naszych południowych sąsiadów.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    450 gramów
  • drożdże suche

    9 gramów
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    2 łyżki

Farsz:

  • młode ziemniaki

    200 gramów
  • parmezan starty

    1 garść
  • rozmaryn świeży

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto formujemy w okrąg lub jaw wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Układamy na cieście, posypujemy posiekanym rozmarynem, skrapiamy oliwą, oprószamy solą.
Zapiekamy 25 min w 200°C. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy startym parmezanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat