Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • woda

    2/3 szkl
  • drożdże

    2-3 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2-3 łyżeczki
  • Dodatki:

  • szynka

  • salami

  • polędwica wieprzowa

  • pieczarki

    300 g
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1/4 szkl
  • sos

  • jogurt naturalny

    1/4 szkl
  • majonez

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
Umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach do miski. Zalewamy olejem , dodajemy sól do smaku, czosnek , pieprz i paprykę , mieszamy , zostawiamy na 30 minut.
Krok 2 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
Przesiewamy mąkę do miski , wlewamy olej , sypiemy sól.
Krok 3 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
pokruszone drożdże zasypujemy cukrem , dodajemy 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłej wody , mieszamy , robimy zaczyn.Przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
Wlewamy go do mąki, wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.
Krok 5 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
Ciasto wałkujemy , rozkładamy na blaszce.Smarujemy pieczarkami.
Krok 6 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
Wędliny(szynka szwarcwaldzka, salami hiszpańskie , polędwica) kroimy w paski.
Krok 7 - Pizza z pieczarkami i z wędlinami polana sosem czosnkowym foto
Wędliny rozkładamy na masie pieczarkowej , wszystko posypujemy serem gouda o którym zapomniałam napisać w składnikach.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, około 10-20 minut.
Smaczna_B
Przed położeniem masy pieczarkowej na ciasto , odlejmy wytworzony sos.Pieczarki są dosyć pikantne , więc uważajmy na żołądek . Kto nie może jeść ostro to zamiast papryki ostrej niech doda papryki słodkiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookarka 20.04.2015 16:43
Ale ja lubię pizzę!!!
Ania67 18.04.2015 16:56
Chętnie bym zjadła taką

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat