Pizza z pieczarkami, ananasem, kukurydzą i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka do pizzy

    300 gram
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • drożdże suche

    4 gramy
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • pieczarki

    150 gram
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • przecier pomidorowy

    1 mały słoik
  • oregano

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • ananas w puszce

    2 plastry
  • kukurydza w puszce

    3 łyżki
  • cebula

    1/2 małej szt
  • mozzarella

    1 kula
  • papryka czerwona

    1/4 szt
  • ser żółty

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, drożdże i oliwę z oliwek. Zagniatać ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody. Następnie przykryć miskę bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.
Przygotować sos: do przecieru dodać oregano i bazylię, wymieszać.
Rozwałkować ciasto na pizzę, posmarować ją sosem. Na pizzy ułożyć pieczarki, plastry mozarelli i pozostałe składniki: kawałki ananasa, papryki, cebuli oraz kukurydzę. Wierzch posypać startym żółtym serem.
Piec przez około 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni z termoobiegiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat