Pizza z kurczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • sos

  • Obłożenie:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na pizzę - do wyboru... (nie daję soli do ciasta).
Sos:
2 czubate łyżki dobrego przecieru pomidorowego,
4 łyżki pikantnego keczupu,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz Prymat,
oregano Prymat, bazylia Prymat.
Obłożenie:
2 spore filety z kurczaka
10 plasterków salami,
5 dag szynki w plasterkach zwykłych,
1 średnia cebula,
3 papryczki chili (ew. 1 mała papryka słodka),
garść albo i dwie zielonych oliwek,
25 dag ostrego żółtego sera,
olej, oliwa, margaryna.

Na sos wymieszać ze sobą przecier i keczup. Wcisnąć czosnek, dodać sporo soli - tak z pół łyżeczki, bo ciasto nie jest słone..., sporo pieprzu i roztarte w palcach zioła. Jeszcze raz wymieszać. Czasem jak mam to dodaję mieszanki włoskich ziół.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na rumiano. Doprawić na samym końcu solą i pieprzem. Cebulę pokroić na cieniutkie plasterki, chili na centymetrowe kawałki (paprykę w cienkie paseczki). Szynkę pokroić w paski, salami na półplasterki.
Dużą blachę, taką płaską z piekarnika... posmarować margaryną. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na sam środek i delikatnie rękami rozgnieść ciasto na całą niemalże blachę formując okrągłą pizzę. Dużą i cienką. Wystarczy ciasta. Ciasto posmarować oliwą, rozłożyć na nim sos pozostawiając wolny, ok. 1 cm brzeg.
Na sosie rozłożyć szynkę i salami, posypać kurczakiem, papryką i oliwkami. Na wierzchu ułożyć cebulę. Włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika na 13 minut. Posypać pizzę startym na grubej tarce serem. Wsadzić jeszcze na 2 minuty do gorącego pieca, aby ser mógł się rozpuścić.
Wyjąć, pokroić na 8 części, wyłożyć na bardzo duży i płaski talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela/bella81 15.07.2011 10:23
piękna i na pewno przepyszna
bami 23.04.2011 11:47
Uwielbiam pizzę, a ta wygląda genialnie! :)
SmacznaPyza 26.02.2011 10:48
w domowej pizzy fajne jest to, że dodajesz co chcesz albo to co masz i zawsze wychodzi inna...u nas nawet robimy na raz 3 mniejsze, ale różne bo każdy z domowników lubi z innymi dodatkami
manaika 06.02.2011 19:40
nie ma to jak pizza własnej roboty
PaniMISIOWA 07.01.2011 17:19
super wygląda - z checią bym zjadła!
Dorota76 04.10.2010 12:07
Uwielbiam taką domową pizze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat