Pizza na ziemniaczanym spodzie

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki ugotowane

    50 dag
  • mąka żytnia

    1 szklanka typ 720
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • drożdże suche

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    5 łyżek
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • pieczarki

    50 dag
  • masło

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak

    2 łyżki pokrojone w kostki
  • ser żółty

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
Ugotowane i zimne ziemniaki ( mogą być z wcześniejszego obiadu) dokładnie utłuc, dodać drożdże i wymieszać,
Krok 2 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
następnie dodać mąki, jajko, olej i przyprawy, zagnieść gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
Pieczarki pokroić w plasterki na patelni stopić masło, dołożyć pieczarki i pomidory, posypać solą i pieprzem. Pieczarki smażyć kilka minut na małym palniku do momentu podsmażenia i odparowania powstałego płynu.
Krok 4 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto

Po około godzinie czasu, podrośnięte ciasto rozwałkować na 1 cm placek i ułożyć go na papierze do pieczenia który leży tylko na kratce z piekarnika ( nie używamy blaszki) .
Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i połową posypać zostawiając 2-3 cm brzeg bez sera na ser wyłożyć przestudzone pieczarki i posypać cebulą pokrojona w piórka oraz pozostałym serem.
Krok 5 - Pizza na ziemniaczanym spodzie foto
Zostawiony brzeg ciasta zawinąć na siebie i lekko przyciskając widelcem utworzyć wyższy brzeg.
Piec w 200 st około 25 minut, podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak sos czosnkowy, keczup lub sos pietruszkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 10.03.2016 08:53
bardzo smaczna
Jadwiga/Jaga85 09.03.2016 19:53
fajny pomysł
iziona 09.03.2016 17:59
Spróbuj bo bardzo smaczny
IZABELA29 09.03.2016 11:19
Fajne wykorzystanie no pozostaych ziemniakow po obiedzie
VioletoweKucharzenie 09.03.2016 10:41
pyszności :-)
Madzai 09.03.2016 10:36
Muszę wypróbować :)
Malinka 09.03.2016 10:31
Bardzo ciekawy spód pod pizzę :)
ben-ka 09.03.2016 08:58
Chętnie bym spróbowała, taka apetyczna !
paulina2157 09.03.2016 07:41
robie podobne ciasto jest najlepsze
Granita 08.03.2016 23:35
ciekawa inspiracja, miłe dla oka zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat