Pizza domowa Karola

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szkl
  • mleko ciepłe

    1/2 szkl
  • sól0,5

    0,5 łyżeczki
  • pomidory w plastrach

  • ser starty

  • Bazylia suszona Prymat

  • drożdże

    10 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sitko, drożdże rozpuścić w 5 łyżkach letniego mleka i odstawić na 5 minut. Potem wlać je do przesianej mąki. Następnie dolać resztę letniego mleka oraz sól.
Zagnieść ciasto, aż nie bezie się kleiło. Można dodać jeszcze troszkę mąki, jeśli będzie zbyt lepkie.
Gdy ciasto wyrobimy należy wysmarować je oliwą z oliwek lub olejem (np. rzepakowy). Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować na kwadrat.
Teraz można dekorować pizzę wg własnego uznania.
Dodaję salami, pokrojone pomidory, cebulę, pieczarki, czasem ogórki kiszone oraz starty ser. Na koniec obsypuję oregano i bazylią.
Piec 15 minut , 220 st. C, na środkowej półce w piekarniku elektrycznym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 26.06.2011 23:19
super
ewelinapac 26.06.2011 23:19
super
maciek7 01.06.2011 11:58
pyszności
motomaniak 24.05.2011 14:18
wyglada zachecajaco
kate.500 29.03.2011 08:01
smacznosc...
maciek7 24.02.2011 09:26
pyszna
Marzena40 14.02.2011 20:42
musi byc smaczna:)
annagebalska 28.01.2011 09:32
ciekawa
Małgorzata106 24.01.2011 21:11
pycha
Magda60 17.12.2010 09:42
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat