Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piróg-ryżowiec

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka pszenna 2,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier kraształ 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło roztopione 8 dkg
mleko ciepłe 3/4 szklanki
drożdże świeże 2,5 dkg
Nadzienie:
ryż 2,5 szklanki
mleko 5 szklanek
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier kraształ 2-3 łyżki
jabłka 6.8 dużych sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Piróg-ryżowiec

Ciasto:

Rozczyn: Drożdże z połową:cukru,mleka i 2 łyżkami mąki dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W dużej misce wymieszać mąkę z żółtkiem (utartym z cukrem i cukrem waniliowym) oraz pozostałym mlekiem i podrośniętym rozczynem.

Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie ,wówczas dodajemy roztopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od naszej ręki i ścian naczynia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją obiętość)

Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i rozwałkowujemy na 2 placki wielkości formy do pieczenia.

Wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nakładamy połowę ryżu,jabłka i znów ryż i przykrywamy ciastem.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 60-70 min.

Przygotowanie ryżu:

Mleko zagotowujemy i wsypujemy na nie ryż.

Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu.

Gdy ryż jest już miękki dodajemy do niego żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym i dobrze mieszamy.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka obrać,pokroić na pół plastry i delikatnie udusić pod przykryciem ( nie za długo,tak żeby się całkiem nie rozpadły )

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 28.10.2013 12:30
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak