Przepis i sposób przygotowania na: Piróg-ryżowiec
Rozczyn: Drożdże z połową:cukru,mleka i 2 łyżkami mąki dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszać mąkę z żółtkiem (utartym z cukrem i cukrem waniliowym) oraz pozostałym mlekiem i podrośniętym rozczynem.
Dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie ,wówczas dodajemy roztopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od naszej ręki i ścian naczynia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( ma podwoić swoją obiętość)
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i rozwałkowujemy na 2 placki wielkości formy do pieczenia.
Wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy połowę ryżu,jabłka i znów ryż i przykrywamy ciastem.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180°C przez około 60-70 min.
Przygotowanie ryżu:
Mleko zagotowujemy i wsypujemy na nie ryż.
Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu.
Gdy ryż jest już miękki dodajemy do niego żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym i dobrze mieszamy.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać,pokroić na pół plastry i delikatnie udusić pod przykryciem ( nie za długo,tak żeby się całkiem nie rozpadły )