Pikle w occie jabłkowym

Pikle w occie jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • ogórki świeże

  • papryka czerwona

  • ocet jabłkowy

    3 szkl.
  • woda

    3 szkl.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • sól

    do smaku
  • koper

    kwiat
  • czosnek ząbki

  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe

  • gorczyca

    czarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafiora podzielić na niewielkie różyczki, opłukać i osączyć.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w szerokie paski.
Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w grube plastry.
Warzywa ułożyć warstwami w słoikach.
Dodać pokrojone ząbki czosnki, po 1 liściu laurowym, 2-3 kulki ziela angielskiego, po 1 baldachu kwiatu kopru oraz po trochę czarnej gorczycy.

Ocet jabłkowy połączyć z gorącą wodą, cukrem i solą - zagotować i dokładnie wymieszać.
Gorącą marynatą zalać przygotowane pikle, dokładnie zakręcić i zapasteryzować 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Habibi

23.08.2016 12:29
oczywiście, jednak proporcje będą inne, a i smak zupełnie nie ten! robię też "normalne" pikle z octem spirytusowym, ale smakują zupełnie inaczej ;)

iziona

14.08.2016 18:20
Zapas na zime jak znalazł :)

Wiesława1

14.08.2016 16:49
Świetna propozycja. Rozumiem że zwykły ocet też może być?

Ewa Wojtaszko

14.08.2016 11:42
moja teściowa robi bardzo podobne,lubię takie sałatki :)

Habibi

13.08.2016 22:43
jak marynowane warzywa - różnica tylko w occie (jabłkowy zamiast spirytusowego)

JellyFruits

13.08.2016 20:33
Ciekawe jak smakują

agnieszka214

13.08.2016 20:01
pysznie wyglada mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat