Pikantny sos musztardowo-chrzanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    1/2 szkl
  • śmietana

    1/2 szkl
  • chrzan świeży

    3-4 dag
  • musztarda

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Korzeń świeżego chrzanu umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do miski wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać utarty chrzan, musztardę, przyprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i sokiem z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.( do sosu można dodać chrzan tarty ale sos będzie łagodny w smaku) Podawać do wędliny i jajek gotowanych na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 02.07.2013 21:39
Lubię takie sosy.
kate.500 04.01.2013 08:23
super
olkaaa 22.12.2012 12:19
ciekawy sos
Motorek 04.12.2011 11:03
fajny
Monika193 28.11.2011 12:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat