Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kąski kurczaka w boczku
Kroki postępowania
2.W miseczce wymieszać łyżkę ( lub 2 wg preferencji smakowych) pikantnego sosu z olejem i posiekanym czosnkiem..
Zapiec ok. 30 minut w temp. 180 stopni tuż przed podaniem;
Opcjonalnie można podać w towarzystwie różnych sosów;
Składniki na sosy (opcjonalnie): śmietana lub jogurt, czosnek, zioła, papryczka chili i słodka, majonez, sól do smaku;
sos czosnkowy – ząbek czosnku posiekać lub przepuścić przez praskę, w naczyniu wymieszać taką samą ilość majonezu i śmietany (np. 2łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu), dodać czosnek, doprawić solą do smaku;
sos paprykowy –postępować jak poprzednio zastępując czosnek papryczką chili i słodką wg upodobać smakowych;
sos ziołowy – postępować jak w sosie czosnkowym zastępując czosnek dowolnymi ziołami np. rozmarynem, szałwią, ziołami prowansalskim;