Pikantna zupa z ciecierzycy i cukini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    100 g
  • cukinia

    1/2 szt
  • pomidor

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • pasta Harissa

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • szczypirek

    1/2 pęczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1-2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantna zupa z ciecierzycy i cukini foto
Ciecierzycę namaczamy na całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego - przez około 25 minut,
Krok 2 - Pikantna zupa z ciecierzycy i cukini foto
następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory sparzamy obieramy - jednego kroimy w kostkę drugiego blenderujemy i dodajemy do zupy
Krok 3 - Pikantna zupa z ciecierzycy i cukini foto
całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut
Krok 4 - Pikantna zupa z ciecierzycy i cukini foto
na koniec dodajemy połowę szczypiorku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem.
Krok 5 - Pikantna zupa z ciecierzycy i cukini foto
Podajemy posypując szczypiorkiem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 31.05.2013 07:43
o. coś dla mnie, apetyczne pyszności
Magda24 20.05.2013 21:17
dobra taka zupa
ONY_za_kare 20.05.2013 12:31
taka zupka to coś dla mnie :)
stokrotka 19.05.2013 21:58
lubię bardzo zupy
zielonamorelka 19.05.2013 21:10
ooo już wiem do czego wykorzystać cieciorkę:) nie mam tylko tej pasty,ale to dobrze chyba bo nie lubię bardzo ostrych potraw
Megg 19.05.2013 19:11
wygląda bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat