Pikantna pasta z pieczonej papryki

Pikantna pasta z pieczonej papryki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    4 szt.
  • papryka czerwona

    3 szt.
  • papryka żółta

    3 szt.
  • cebula biała

    3 szt.
  • czosnek

    5 ząbków
  • oliwa

    5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • ocet

    1 łyżka
  • oregano

    do smaku
  • pieprz czarny

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki czerwone, żółte oraz chili umyć i ułożyć na blasze z piekarnika. Pomiędzy paprykami ułożyć obrane i pokrojone na ćwiartki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC. Piec 30 minut. Warzywa przełożyć do dużej, szklanej misy. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Zdjąć skórkę z papryk i usunąć z nich gniazda nasienne. Zmiksować na gładką masę razem z upieczoną cebulą i czosnkiem (najlepiej przy użyciu blendera). Do masy dodać koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek oraz przyprawy - oregano, pieprz czarny mielony oraz sól. Ponownie zmiksować i przełożyć do garnka. Dodać ocet, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

Gorącą pastę przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchenka

21.10.2013 18:07
wygląda zachęcająco, zjadłabym taką ze śledziem :)

barbara11561

21.10.2013 07:08
bardzo pyszna,lubię taką ,ale nie za ostrą:)

Lis

20.10.2013 23:49
pysznie się zapowiada taka pasta:)

treonina

20.10.2013 22:28
fajna do makaronu

sanielcia

20.10.2013 22:09
super przepisik

Gracer

20.10.2013 21:34
musi być super taka pasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat