Pijak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • mąka pszenna

    4/5 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • tłuszcz do formy

  • mleko

    3,5 szklanki
  • mąka pszenna

    3,5 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3,5 łyżki
  • masło lub margaryna

    1,5 kostki
  • cukier

    4/5 szklanki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • NA POLEWĘ:

  • masło lub margaryna

    1/4 kostki
  • cukier

    2 łyżki
  • kakao

    2 duże łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pijak foto
Potrzebujemy także:
40 herbatników petit beury
wódkę do moczenia herbatników- około 100 ml
wiórki kokosowe
4-5 łyżek syropu malinowego
4-5 łyżek wody

Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sitko mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. Wlewamy do kwadratowej tortownicy (o boku około 24-26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 150-160 stopni, wyciągamy z piekarnika, studzimy.
Krok 2 - Pijak foto
Syrop malinowy mieszamy z wodą i powstałym płynem nasączamy ostudzony biszkopt.
Krok 3 - Pijak foto
Przygotowujemy krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gorącego mleka i ciągle mieszając gotujemy budyń, studzimy. Dobrą margarynę (użyłam Kasi) lub masło miksujemy i dodajemy po trochu lekko ciepły jeszcze budyń.
Krok 4 - Pijak foto
Gdy krem będzie miał jednolitą konsystencję, dodajemy rodzynki i mieszamy dokładnie łyżką.
Krok 5 - Pijak foto
Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę kremu, wyrównujemy powierzchnię. Herbatniki moczymy z obu stron w wódce (tylko zanurzamy i od razu wyciągamy), układamy na kremie.
Krok 6 - Pijak foto
Na herbatnikach rozsmarowujemy równomiernie pozostały krem, na którym układamy nasączone w wódce herbatniki. Przygotowujemy polewę: Margarynę lub masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao i mieszamy do czasu aż powstanie jednolita konsystencja. Polewamy herbatniki. Gdy polewa lekko zastygnie, posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi. Podajemy schłodzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 22.05.2017 07:38
smaczne ciasto
agnieszka214 31.10.2013 09:43
pyszne to ciasto robie je czasami
Aga123 07.06.2013 18:07
znam te ciasto, jadłam, ale nie robiłam, dzięki za przepis, pyszne
pacpaw 05.02.2012 18:54
stary dobry pijak :o)
ziutula 04.02.2012 13:24
też dawno nie jadłam a robiłam chyba z naście lat temu....przypomniałaś o dobrym ćiachu
Mysiunia 04.02.2012 10:31
piękny i smaczny :)
sylwia / sytofala 04.02.2012 00:35
wspaniale wygląda
gosia47-47 03.02.2012 21:29
pycha
Agnieszka_B 03.02.2012 21:23
Oj dawno nie robiłam tego ciasta. I już prawie zapomniałam jakie jest pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat