Przepis i sposób przygotowania na: Pijak
1. Biszkopt. Ubić białka na sztywną pianę.Ubijać dalej dodając cukier, żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta po trochę mąki, oleju oraz wody.Delikatnie wymieszać.Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 30 minut.
2. Masa. Z pół litra mleka wziąć 1/2 szklanki i dodać to tego mąkę ziemniaczana i pszenną, wymieszać.Pozostałe mleko ugotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do gotującego się mleka dodać rozrobione mąki.Ugotować budyń i do gorącego dodać kostkę margaryny.Wymieszać razem
3. Składanie placka. Na biszkopt wylewamy ciepłą masę. W miseczce wymieszać razem: wodę, kwasek cytrynowy i wódkę.Na wierzchu układamy moczone ciastka z dziurką jedno obok drugiego.Kiedy ostygnie masa posypujemy tartą czekoladą.Na koniec układamy w środku ciastek wiśnie.