Piersi z kurczaka w sosie własnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka surowa

    1 kg
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • kumin

    do smaku
  • olej do smażenia

  • bulion

    1 kostka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi z kurczaka w sosie własnym foto
Filet z kurczaka umyć, pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i kuminem i smażyć mięso na złoty kolor z obu stron.
Krok 2 - Piersi z kurczaka w sosie własnym foto
Filety przełożyć do innego naczynia, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zrobić bazę pod sos, dodając szklankę zimnej wody, kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i doprowadzić do zagotowania.
Krok 3 - Piersi z kurczaka w sosie własnym foto
2 łyżki mąki rozprowadzić z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody, powstała masę wlać do sosu dokładnie mieszając. Po zagęszczeniu i zagotowaniu sosu, należy przełożyć do niego filety i dusić jeszcze przez kilka minut.
Krok 4 - Piersi z kurczaka w sosie własnym foto
Doskonale smakuje i zachwyca podniebienia wszystkich domowników

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pycia9 17.09.2013 15:25
pyszne danie
Renataj 15.09.2013 18:57
Nie ma to jak kotlecik drobiowy.
SmacznaPyza 13.09.2013 19:05
rozbite i usmażone już jest dość suche a sos z kostką ....
Łukasz15 13.09.2013 09:14
Pyszne mięsko
dodi 13.09.2013 09:08
pyszny obiadek
Monia 13.09.2013 08:52
Lubię taki obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat