Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka na porach.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por dość duży
pierś z kurczaka ok 0.5 kg
masło
ser żółty 0.30dag
majonez 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka na porach.

Kroki postępowania

1
Na wstępie potrzebujemy naczynie żaroodporne. Całość naczynia w środku wysmarować masłem ewentualnie margaryna jak ktoś nie posiada może być trochę oleju.Jak skończymy zabieramy się za pora. Obieramy z jednej warstwy opukujemy i kroimy w paseczki takie słupki na grubość ok 3 mm. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 1 - Piersi z kurczaka na porach. foto
2
Piersi z kurczaka. Jak kupimy jedna pierś taka podwójna postarajmy się przekroić jedna na 4 części co z dwóch da nam 8 :) części bardzo szczuplutkich oczywiście nie rozbijamy ich w zadnym wypadku. Przekroimy doprawiamy według uznania. Ja doprawiam przyprawa do kurczaka odrobina czosnku pieprz. Piersi tak doprawione układam w naczyniu na porach ściśnięte koło siebie przykryć musimy nimi całe naczynie żaroodporne. Jak już zakryjemy wszystko. Piersi smarujemy z wierzchu jak teraz leża majonezem cienką warstwa. I na to kładziemy ser żółty jak kto woli plastry lub starty dowolność sera żółtego zależy od was. Zakrywamy naczynie i do piekarnika 200 stopni 40 minut można naczynie otworzyć po 30 minutach i zostawić na 15 żeby ser się spiekł oczywiście kontrolując wszystko.
Krok 2 - Piersi z kurczaka na porach. foto
3
Smacznego nie jedna osobę zaskoczy. Teściowa pod wrażeniem bezcenne.
Pozdrawiam Anna
Krok 3 - Piersi z kurczaka na porach. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak