Piersi murzynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 i 3/4 szklanka
  • białka jaj

    6 sztuk
  • mak

    1 szkalnka
  • wiórki kokosowe

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2 sztuka
  • żółtka jaj

    6 sztuk
  • mleko

    0,5 litra
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka zmieniaczana

    2 łyżki
  • masło

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru, mak i wiórka. Upiec.
Żółtka ubić z cukrem na parze. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Połączyć z żółtkami. Utrzeć masło i połączyć razem.

Poncz: alkohol, woda, cytryna-nasączyć biszkopty.
Polewa: kakao, mleko, margaryna, cukier- zagotować i letnią polewać placek.
Na ciasto dać masę, na masę nasączone biszkopty- wszystko polać polewą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (63)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 13.07.2012 16:48
pyszne ciasto
agugu1989 03.02.2012 12:25
ciekawe
agnieszka214 01.02.2012 13:43
pycha
Chojłówna 22.08.2011 20:55
super ciasto- pamiętam jak je mama robiła.:D
marta1371 16.08.2011 22:43
Znam ten przepis jako Cycki Murzynki,często robię.Ciasto jest smaczne
Misia90 31.07.2011 08:54
fajne
Marysia 28.07.2011 08:46
fajne
Barbara55 31.03.2011 16:27
trzeba spróbować
Tahitha 19.01.2011 05:38
Fajne, Nie próbowałam nigdy czegoś takiego. Ale wypróbuje
krzysztof40 18.01.2011 19:05
Jestem za

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat