Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi kaczki

    4 sztuki
  • majeranek

    4 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • żurawina

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi kaczki umyć, przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia z mięsem dodajemy suszoną żurawinę, podlewamy wodą, przykrywamy folią i pieczemy około 2 godz.
W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy kaczkę samą, tak aby miała fajną, przypieczoną skórkę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 01.10.2012 14:51
rewelacja;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat