Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi kaczki 4 sztuki
majeranek 4 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
żurawina
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Piersi kaczki umyć, przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia z mięsem dodajemy suszoną żurawinę, podlewamy wodą, przykrywamy folią i pieczemy około 2 godz.
W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy kaczkę samą, tak aby miała fajną, przypieczoną skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.10.2012 14:51
rewelacja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak