Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Bardzo prosty, pyszny przepis na pierś z kurczaka w sosie kurkowym.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos kurkowy:

  • kurki

    150 g
  • śmietanka 30%

    100 ml
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • bulion drobiowy

    100 ml
  • wino białe

    100 ml
  • pieprz

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty

Pierś z kurczaka

  • piersi z kurczaka

    200 g
  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • pieprz

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty

Dodatki:

  • ziemniaki

    400 g
  • pietruszka

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, opłukać i wstawić do gotowania do osolonej wody. Kurki opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Kurczaka pozbawić błonek i umyć, a następnie doprawić solą i pieprzem. Wstawić piekarnik na ok. 180 stopni. Posiekać pietruszkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i obsmażyć krótko kurczaka z obu stron, aby się zarumienił. Piersi przerzucić do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić kurczaka na ok. 10 minut.
Na patelnię po kurczaku wrzucić kurki, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę masła. Smażyć kurki ok. 5 minut, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Wyjąć kurki z patelni. Zwiększyć ogień, wlać wino i redukować przez około 1-2 minuty, później wlać bulion drobiowy, i podgrzewać przez kilka minut aż objętość sosu zmniejszy się o około połowę. Wrzucić kurki, chwilę smażyć, a następnie dolać śmietankę kremówkę. Co chwilę mieszając, gotować sos przez 1-2 minuty.
Pierś z kurczaka wyjąć z piekarnika, pokroić w grubsze plastry. Razem z ziemniakami ułożyć na talerzu. Pierś polać sosem kurkowym i posypać pietruszką. Można podawać z dowolną surówką warzywną. Smacznego!
Można podawać również z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat