Pierś kacza z jabłkami

Pierś kacza z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuki
  • sól i pieprz

  • jabłka

    2 sztuki
  • cukier

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierś kacza z jabłkami foto
Pierś z kaczki przyprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy na patelni bez żadnego tłuszczu stroną gdzie jest skóra, aby się wytopił tłuszcz i smażymy około 10 minut. Potem przekręcamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut.
Krok 2 - Pierś kacza z jabłkami foto
Wcześniej przed smażeniem wstawiamy w rondelku 2 jabłka starte na grubych oczkach. Lekko podlewamy wodą dodając 2 łyżki cukru i dusimy pod przykryciem.
Krok 3 - Pierś kacza z jabłkami foto
Po usmażeniu zawijamy piersi w folię aluminiową, żeby mięso nam doszło i czekamy na uduszone jabłka.
Krok 4 - Pierś kacza z jabłkami foto
Kiedy jabłka są gotowe kroimy pierś w drobne paseczki nie za cienkie nie za grube. Wykładamy na talerz razem z młodymi ziemniakami a na wierzch rozkładamy uduszone jabłka jak na zdjęciu. Czas przygotowania około 20 minut. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

19.10.2016 11:18
pyszne jedzenie

krokus

23.05.2016 21:21
Smaczny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat