Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 podwójna pierś z kością
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • Majeranek suszony Prymat

  • sól

  • smalec

    1 łyżka (gęsi)
  • śliwki suszone

    150 g
  • jabłka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę naciągamy tak, aby mięso nie było odsłonięte, przypinamy wykałaczkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy skórą do góry, skrapiamy roztopionym tłuszczem, zrumieniamy w piekarniku (220 °C), po czym lekko skrapiamy wodą i pieczemy w temperaturze 190°C. Śliwki zalewamy gorącą wodą, gdy napęcznieją, razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami dodajemy do mięsa. Pieczemy do jego miękkości, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kwadrans. Przed podaniem mięso oddzielamy od kości, kroimy na plasterki, dodajemy owoce i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 09.11.2015 10:01
ahh :) taki obiadek musi być smaczny
fotoviderek 08.11.2015 19:12
Gąska pierwsza klasa :)
Malinka 08.11.2015 17:20
Chętnie bym zjadła tak przyrządzoną gąskę ;)
Renata9 08.11.2015 15:05
Smaczniutka ta gęś, ostatnio też robiłam, ale z samymi jabłkami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat