Przepis i sposób przygotowania na: Pierozki z makiem.
Drożdże rozetrzeć z niewielka ilością cukru,łyżeczką mąki i zalać ciepłym mlekiem uzyskując konsystencję gęstej śmietany - odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę,cukier i jajko utrzeć na jednolitą masę.Rozczyn przełożyć do dużej miski,dodać utarta margarynę,wsypać mąkę,wlać mleko i dodać szczyptę soli.
Zagnieść ciasto dokładnie je wyrobić,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Jak cisto wyrośnie przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką,wałkować na 0,5 cm wykrawać trójkąty i na szerszym brzegu kłaść łyżeczkę masy makowej.Zwinąć pierożki,ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem,pozwolić im jeszcze raz podrosnąć,a następnie posmarować roztrzepanym białkiem .Piec w tem 160-175 stopni przez ok 30 minut.
Smacznego.