Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
drożdże
2 dag -
cukier
1 płaska łyżeczka -
mąka
2 szklanki -
sól
1/2 łyżeczki -
margaryna
100 gram -
śmietana
3/4-1 szklanki -
żółtko jajek
2 sztuki -
jajko
1 sztuka -
kminek
do posypania -
białko
do posmarowania -
Farsz:
-
mięso mielone
300 gram -
biała kapusta
200 gram -
cebula
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
sól, pieprz do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pierożki do barszczu
Drożdże rozcieramy z łyżką śmietany i cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy tłuszcz i razem siekamy. Dokładamy rozrobione drożdże oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia przykryte ściereczką.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm . Wykrawamy z niego koła i nakładamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 25 minut do zrumienienia.
FARSZ:
Kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Razem smażymy. Dokładamy kapustę i doprawimy do smaku. Gotowy farsz studzimy i napełniamy nim pierożki.
Pierożki można odgrzewać w piekarniku. Podajemy je do barszczu czerwonego.
Doskonałe tak na jeden kęs by zaspokoić małego ”głoda”.
Komentarze (9)