Pierożki do barszczu

Pierożki do barszczu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • margaryna

    100 gram
  • śmietana

    3/4-1 szklanki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • kminek

    do posypania
  • białko

    do posmarowania
  • Farsz:

  • mięso mielone

    300 gram
  • biała kapusta

    200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól, pieprz do smaku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki do barszczu

CIASTO:
Drożdże rozcieramy z łyżką śmietany i cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy tłuszcz i razem siekamy. Dokładamy rozrobione drożdże oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia przykryte ściereczką.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm . Wykrawamy z niego koła i nakładamy nadzienie. Sklejamy pierożki. Smarujemy białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 25 minut do zrumienienia.
FARSZ:

Kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Razem smażymy. Dokładamy kapustę i doprawimy do smaku. Gotowy farsz studzimy i napełniamy nim pierożki.


Pierożki można odgrzewać w piekarniku. Podajemy je do barszczu czerwonego.
Doskonałe tak na jeden kęs by zaspokoić małego ”głoda”.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

gusia1000 26.01.2014 00:15
Niebo w gębie.
Kuchenka 04.12.2013 08:08
wspaniale wyglądają
gosia56 29.11.2013 20:25
pyszne pierożki
Olga_SK 29.11.2013 10:44
Świetna propozycja! :)
Kolorowa 29.11.2013 00:09
ekstra są ;)
norweska20 28.11.2013 23:49
koniecznie wypróbuje..dodałam do księgi
gosia561 28.11.2013 23:28
uwielbiam takie połączenie
Monika10 28.11.2013 23:18
pyszności...
Noruas 28.11.2013 22:44
super są takie pierożki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat