Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze świeżymi truskawkami
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy na sitku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajko, olej i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową i rozwałkowujemy dość cienko. Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy. Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy. To samo robimy z pozostałym ciastem. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcje pierogów. Pierogi gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną.