Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 3 szt
woda ciepła 1 szkl
sól do smaku

Farsz

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
olej 1/4 szkl
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami

Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odlewamy i studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, żółtek, soli i wody wyrabiamy ciasto na pierogi, po odpoczęciu rozwałkowujemy, wycinamy koła, faszerujemy i zawijamy pierogi.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minuty od momentu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.08.2016 15:08
Smaczny farsz
adelajda 07.12.2015 14:50
z samymi ziemniakami jeszcze nie robiłam
madzialena19 06.12.2015 22:13
dobre pierogi
Franciszek 06.12.2015 20:01
dobry pomysł
agaK. 06.12.2015 19:55
Uwielbiam pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak