Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami w sosie śmietankowym z miętą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
woda gorąca 1 1/2 szkl
sos
śmietana 1 op gęstej
jogurt naturalny ok 1/2 op
mięta ok 3 gałązki
cukier
sok z cytryny
Farsz:
truskawki ok 1/2 kg
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami w sosie śmietankowym z miętą

Miętę opłukać, osuszyć, oberwać listki i drobno pokroić. Dodać łyżkę cukru i trochę ugnieść, odstawić na chwilę aż posiekane listki zmiękną.
Połączyć śmietanę z jogurtem i wymieszać. Dodać miętę i ponownie wymieszać, doprawić do smaku.
Truskawki oczyścić, wypłukać i osączyć. Mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Rozwałkować i dużą szklanką wycinać krążki.
Truskawki oprószyć cukrem i wymieszać. Na krążki ciasta nakładać truskawki i zlepiać pierogi.
Wrzucać na osolony wrzątek i wyjmować po ok 2 minutach od wypłynięcia.
Podawać z przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.06.2017 19:44
pyszne smaki lata
Ewa Wojtaszko 21.06.2017 16:48
bardzo dobre:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak