Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
woda ciepła 300 ml
masło 2 łyżki

Farsz

truskawki świeże 200 g
ksylitol 2 łyżki

Sos

śmietanka kremowa 250 g
ksylitol 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę wymieszaną z masłem. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, przecinamy wzdłuż na pół i mieszamy z ksylitolem.


Na środek każdego układamy po ½ truskawki. Przykrywamy „drugim” kółkiem. Brzegi dokładnie zlepiamy.

Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min od wypłynięcia.

Podajemy ze słodką śmietaną wymieszaną z ksylitolem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 08.06.2016 20:43
Ale pyszne
IKrakowianka 08.06.2016 20:40
śliczne pierożki :)
2milutka 08.06.2016 18:22
Pysznie wyglądają :)
Aleksandra/Olcia 08.06.2016 17:48
ale smacznie polepione ;)
mirosława4 08.06.2016 15:40
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak