Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 400 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier puder 1/2 szklanki
gorąca woda 1/2 szklanki
woda zimna 3 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
truskawki świeże 300 g
olej 1 łyżka
cukier kryształ 1/2 szklanki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami

Przygotować wszystkie składniki. Mąkę przesiać na stolnice , zrobić dołek i wlać gorącą wodę ,zarobić nożem ciasto . Następnie wbić jajko ,dodać szczyptę soli, olej i rękoma wyrobić ciasto na stolnicy. Odłożyć ciasto na 30 minut zawinięte aby odpoczęło. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka szklanką . Nakładać odszypułkowane świeże truskawki ,dodać odrobinę cukru i sklejać pierogi. Gotowe wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Po wyjęciu polać śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 11.05.2016 17:38
już nie mogę doczekać się truskawek :)
Anna169Hosz 11.05.2016 15:26
W tym roku jeszcze nie jadłam.
Bernadeta1 11.05.2016 12:17
chętnie bym zjadła
krokus 11.05.2016 11:53
Smak lata, uwielbiam
Małgorzata92 11.05.2016 08:47
Uwielbiam :)
Krzysztof15 11.05.2016 08:06
bardzo lubię
Futka 11.05.2016 07:51
Przepyszne pierożki. Smaki dzieciństwa
pestka 11.05.2016 07:50
bardzo lubię takie pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak