Pierogi z suszonymi śliwkami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • woda

    1/2 szkl
  • Nadzienie:

  • śliwek suszonych

    40 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • masło

    wg potrzeb
  • bułka tarta

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć i namoczyć - odstawic na noc a następnego dnia ugotować ok.5 minut,odcedzić i wypestkować.Dodać cukier i wymieszać na gładka masę.
Przygotować ciasto na pierogi,rozwałkować i szklanką wykrawać krążki.Na każdy krążek łyżeczką kłaść nadzienie,zlepiać pierogi i gotować w lekko osolonym wrzątku ok.3 min po wypłynięciu.Pierogi podawać polane masełkiem z podsmazoną bułką tartą.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 13.01.2014 06:51
muszą być smaczne
pajbek 31.10.2013 14:17
Dla mnie pycha :-)
Motorek 06.08.2013 21:52
Bardzo dobre
IZABELA29 27.04.2013 08:54
muszą byc pyszne
barbara11561 27.04.2013 08:31
świetne,z takim nadzieniem nie robiłam jeszcze:)
misia53 26.10.2012 00:37
fajne , mogą być też na wigilię
kuklik 11.10.2012 16:59
a to ciekawe
m1monika 11.02.2012 17:06
muszą być smaczne :)))
Justa32 17.12.2011 07:55
smaczne pierożki!!!!
anemon 28.11.2011 09:19
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat