Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i ziemniakami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
olej 1 łyżka
sól

Farsz

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
twaróg 500 gram
cebula 2 sztuki
sól
pieprz
masło 1 łyżka

Porada

Pierogi podawać z masełkiem oraz z surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i ziemniakami

Do przesianej mąki dodać sól i olej. Stopniowo dolewać ciepłej wody. Ciasto wyrobić dokładnie i w miarę szybko. Rozwałkować je i przy pomocy szklanki wycinać krążki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki zagnieść z twarogiem, a następnie wymieszać z cebulą i przyprawami. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżce farszu i dokładnie zlepiać boki. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak