Pierogi z serem i borówkami Zewy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 500

    375 gramów
  • gorąca woda

    190 mililitrów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki

Nadzienie:

  • twaróg półtłusty

    600 gramów
  • kasza manna

    4 łyżki
  • borówka amerykańska

    1.5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski razem z solą. Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać najlepiej widelcem. Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Zostawić je w misce i zakryć drugą miską. Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.

Gdy ciasto odpoczywa wymieszać twaróg z manną, cukrem do smaku i borówkami. Potem wałkować ciasto na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi zabezpieczyć przez wysychaniem ściereczką. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać same lub polane słodką śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat