Pierogi z pasztetem

Pierogi z pasztetem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    400 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

    150 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki

Farsz

  • pasztet

    500-600 gram

Opcjonalnie

  • cebula

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Mąkę należy przesiać na stolnicę.
Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać okręgi (np. szklanką).
Na każdym krążku ułożyć czubatą łyżkę pasztetu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać z uprzednio podsmażoną cebulą.
(Dodatkowo swoje pierogi zarumieniam na patelni.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:19
ciekawa propozycja farszu.

Maria 70

26.03.2018 12:25
Ciekawa,praktyczna propozycja.

jejkuchnia

25.03.2018 20:26
Jestem bardzo ciekawa ich smaku. :)

bietka

22.03.2018 14:15
Ciekawy przepis : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat