Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z musem jabłkowo-bananowym
FARSZ: Jabłka obieramy i oczyszczamy z pestek. Ścieramy w robocie kuchennym (na tarce dużych oczkach), przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 10 minut. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy cukier (można dać mniej lub więcej-wg uznania), cynamon, rozgniecione widelcem banany i smażymy jeszcze 5 minut. Gotowy mus pozostawiamy do przestygnięcia.
CIASTO: Z podanych składników(pierwsze 4 pozycje z listy składników) wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie napełniać je musem). Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem i cukrem lub śmietaną z cukrem.