Pierogi z musem jabłkowo-bananowym

Pierogi z musem jabłkowo-bananowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • woda zimna

    1 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jabłka

    1 kg
  • banan

    400 g
  • cukier brązowy

    40 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wychodzi około 60 sztuk

FARSZ: Jabłka obieramy i oczyszczamy z pestek. Ścieramy w robocie kuchennym (na tarce dużych oczkach), przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 10 minut. Po tym czasie odkrywamy, dodajemy cukier (można dać mniej lub więcej-wg uznania), cynamon, rozgniecione widelcem banany i smażymy jeszcze 5 minut. Gotowy mus pozostawiamy do przestygnięcia.
CIASTO: Z podanych składników(pierwsze 4 pozycje z listy składników) wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi (najlepiej każdy krążek delikatnie rozciągnąć palcami przed nałożeniem farszu-wtedy lepiej będzie napełniać je musem). Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem i cukrem lub śmietaną z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zdeba

14.01.2015 22:53
Ciekawy pomysł z połączeniem jabłek z bananami :)

Barbara13

05.03.2014 19:34
mniam mniam aż ślinka cieknie na takie pyszności :)

Agata3

05.03.2014 15:37
wyglądają fenomenalnie :) z chęcią bym zjadła porcję takich pierożków :)

Milka100

05.03.2014 15:18
apetyczne aż ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat