Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i z suszonymi pomidorami
Do miski wlej gorącą wodę z olejem i wsyp pół łyżeczki soli. Woda nie może być wrząca, ale ma być wyraźnie gorąca. Do takiej mieszaniny dodaj przesianą mąkę i zagnieć z tego gładkie ciasto.Odstaw je na chwilę, ale nie zapomnij przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie obeschło.
farsz (około 40-50 szt.)
Mięso pokrój na kawałki i zmiel albo rozdrobnij w kielichu blendera. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym. Nic się nie stanie, jak się zrumieni – ja nawet tak wolę, ma wtedy głębszy smak. Wymieszaj cebulę ze zmielonym mięsem i dodaj przyprawy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy, warto dolać trochę rosołu.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj dość cienko i wykrój kółka. Na każdym z nich układaj porcję farszu i zlepiaj. Pierogi układaj na kuchennej ściereczce, uważając, aby się nie stykały ze sobą.
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i dodaj trochę oleju (zapobiegnie to sklejaniu się gotowych pierogów bądź też ograniczy ich zapędy ku temu :) ). Ulepione pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe odławiaj łyżką cedzakową i podawaj z zezłoconą cebulką lub posypane wiórkami pomidorów.
Smacznego! :)