Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z leśnymi jagodami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
jagody 1,5 -2 szkl
cukier do smaku
śmietana
woda 200 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z leśnymi jagodami

Na stolnicę przesiać mąkę, wlać żółtko, dodać szczyptę soli, stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto dolewając ciepłą wodę. Następnie zawinąć w folię, odłożyć na kilka minut. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty lub szklaną powycinać krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładać jagody wymieszane z odrobiną cukru, składać na pół i dokładnie sklejać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze śmietaną ubitą z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzelika
andzelika 15.09.2012 21:47
uwielbiam
manaika 04.09.2012 09:00
super!
caralajna 01.09.2012 08:56
fajnie wyglądają, bo jagódki dały kolor, czyli ciasto jest cieniutkie, świetna robota :)
V_kuchareczka 01.09.2012 08:46
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak