Pierogi z kapustą kiszoną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • tłuszcz do smażenia

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • ziele angielskie

    2 szt
  • kapusta biała

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy odciśniętą kapustą kiszoną (dolewamy około szklanki wody) i ziele angielskie i gotujemy jeszcze 10 minut. Odcedzamy, studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w małą kostkę, lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty z marchewką. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem. Mąkę zagniatamy z jajkami, dodajemy powoli letnią wodę, zmieszaną z mlekiem i zagniatamy energicznie ciasto, aż powstanie nam gładka masa. Rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy, wycinamy koła szklanką lub pierogownicą. Na każdym kole kładziemy po łyżce farszu, zlepiamy brzegi, gotujemy do miękkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat