Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jeżynami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 0,5 kg
mąka pszenna 0,5 kg
żółtko jajek 2 szt
woda ciepła 1 szkl
sól 0,5 łyżeczki
masło 1 łyżka
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jeżynami

Kroki postępowania

1
Jeżyny dokładnie przebieramy, płuczemy i osuszamy z wody. Mąkę zagniatamy na jednolite ciasto z wodą, solą, masłem i żółtkami.
Krok 1 - Pierogi z jeżynami  foto
2
Następnie wałkujemy je, i wycinamy koła. Na każdym z nich układamy po kilka jeżyn, w razie potrzeby dosypujemy cukier i dokładnie zlepiamy brzegi, formując pierożki.
Krok 2 - Pierogi z jeżynami  foto
3
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy ok 3-5 min od momentu wypłynięcia.
Krok 3 - Pierogi z jeżynami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak