Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
sól 1 łyżeczka
farsz do pierogów
jagody 1/2 kg
cukier puder 3 łyżki
Dodatki:
cukier waniliowy 2 łyżki
woda ok 2 (gorąca)
jogurt naturalny 300 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z cukrem pudrem.
Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
2
W drugiej misce mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
3
Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy szklanką koła.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
4
Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
5
Ulepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do gotowania można dodać odrobinę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały.
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto
6
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.
Krok 6 - Pierogi z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak