Pierogi z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • farsz do pierogów

  • jagody

    1/2 kg
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Dodatki:

  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • woda

    ok 2 (gorąca)
  • jogurt naturalny

    300 gęsty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z jagodami foto
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z cukrem pudrem.
Krok 2 - Pierogi z jagodami foto
W drugiej misce mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę mąki, a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło.
Krok 3 - Pierogi z jagodami foto
Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy szklanką koła.
Krok 4 - Pierogi z jagodami foto
Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Krok 5 - Pierogi z jagodami foto
Ulepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do gotowania można dodać odrobinę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały.
Krok 6 - Pierogi z jagodami foto
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat