Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
woda ciepła 250 ml
żółtko jajek 2 szt
masło 1 łyżka
sól do smaku
jagody 1 l
cukier do smaku
śmietana do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jagodami

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy i zalewamy nią stopniowo mąkę. Mieszamy i dodajemy żółtka, masło i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła.
Krok 1 - Pierogi z jagodami  foto
2
Jagody przebieramy i dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Możemy oprószyć je łyżką mąki ziemniaczanej.
Krok 2 - Pierogi z jagodami  foto
3
Na każdym kółku ciasta układamy łyżkę jagód i ok 0,5 łyżeczki cukru.
Krok 3 - Pierogi z jagodami  foto
4
Zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy pierogi. Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy ok 3 min od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z jagodami  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 20.03.2015 21:29
najlepsze nadzienie dla pierożków
adelajda 16.07.2014 17:32
Dla mojego męża super danie :)
Bernadeta1 07.07.2014 23:14
moje ulubione pierogi
Laila2786 03.07.2014 17:05
uwielbiam, pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak