Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z farszem cebulowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 30 dkg
zakwas buraczany 4 łyżki
sól 1 szczypta
oliwa 1 łyżka

NADZIENIE

cebula 70 dkg
ząbki czosnku 2 sztuki
boczek wędzony 10 dkg
bulion warzywny 1 szklanka
tymianek 1 łyżeczka
tabasco 1/4 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z farszem cebulowym


Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, smażyć aż czosnek się zeszkli.
Podlać bulionem, dodać tymianek, przykryć pokrywką, dusić na małym płomieniu, do odparowania wody. Co jakiś czas przemieszać. Doprawić tabasco, solą, pieprzem, wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, na środku zrobić wgłębienie, wlać wodę z koncentratem,
zasypać mąką. Odstawić na 10 minut. Dodać łyżkę oliwy, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folie dołożyć na 15 minut.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać foremką do pierogów kółka, na każdy nałożyć po łyżeczce farszu, dokładnie skleić.
Gotować w osolonej wodzie. Pierogi polać, skwarkami z boczku. SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 05.01.2017 13:55
Z jakim koncentratem? Opis wykonania bez ładu i składu.
Bernadeta1 06.06.2016 18:21
takich nie jadłam a na pewno też smaczne
Łukasz15 05.06.2016 21:09
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak