Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dwoma serami w rosole
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Sery kroimy w kostkę, mieszamy i robimy z nich kulki (śr 15-20 mm). Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy na głęboki talerz, zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.