Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dwoma serami w rosole

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rosół wołowy

szponder wołowy 1 kawałek
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
grzyby suszone 3-4 szt
sól i pieprz

Ciasto na pierogi

mąka 500 g
jajko 1 szt
woda ciepła 250 ml

Farsz

ser camembert 240 g
ser pleśniowy niebieski 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dwoma serami w rosole

Wołowinę i obrane jarzyny (w całości ) razem z opaloną cebulą, ząbkiem czosnku, grzybami i porem zalewamy zimną wodą ( tak by zakryła mięso i warzywa ), solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Następnie przecedzamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Sery kroimy w kostkę, mieszamy i robimy z nich kulki (śr 15-20 mm). Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy na głęboki talerz, zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.11.2015 16:16
smaczna zupa
GOSIA18 10.11.2015 14:11
Oryginalne danie
Benita 10.11.2015 13:29
Fajny przepis
ilka01 10.11.2015 13:16
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak