Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
3 szklanki -
woda
1 szklanka -
sól
0,5 łyżeczki -
olej
1 łyżeczka -
borówki
-
śmietana 12%
Sposób przygotowania
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wlewamy wodę, olej i sól, żeby się nie poparzyć najpierw łączymy mąkę z wodą nożem, potem wyrabiamy ręcznie, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto, podsypujemy minimalnie mąką, wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Na każde kółko wkładamy łyżeczkę borówek i zlepiamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze śmietaną z cukrem albo musem z borówek (zmiksować borówki ze śmietaną i cukrem i polać pierogi).
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się