Pierogi z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej

    1 łyżeczka
  • borówki

  • śmietana 12%

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto na pierogi z mąki, gorącej wody, oleju i soli.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, w środek wlewamy wodę, olej i sól, żeby się nie poparzyć najpierw łączymy mąkę z wodą nożem, potem wyrabiamy ręcznie, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Rozwałkowujemy ciasto, podsypujemy minimalnie mąką, wykrawamy z ciasta kółka za pomocą np. szklanki. Na każde kółko wkładamy łyżeczkę borówek i zlepiamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze śmietaną z cukrem albo musem z borówek (zmiksować borówki ze śmietaną i cukrem i polać pierogi).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 20.12.2012 00:35
bardzo smaczne takie pierogi
mic 11.12.2012 19:57
tylko borówek brak
mic 11.12.2012 19:57
naszla mnie ochota
Iiiiii 25.10.2012 08:19
pyszne
Stenka 24.08.2012 20:29
apetyczne
treonina 13.08.2012 10:42
już dawno nie jadłam! są świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat