Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi "ruskie" żytnio-pszenne...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szklanki
mąka żytnia 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
gorąca woda 1 szklanka
olej rzepakowy 2 łyżki

FARSZ RUSKI

ziemniaki ugotowane 1 kg
twaróg 25 dag
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
cebula podsmażona 8 sztuk
masło do smażenia 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi "ruskie" żytnio-pszenne...

Kroki postępowania

1
do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypywać po trochu mąki pszennej i żytniej w trakcie wyrabiania - lub dolać ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki
Krok 1 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
2
ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić
Krok 2 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
3
twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać
Krok 3 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
4
na stolnicy rozwałkowac dość cienkie placki i wycinać szklanką z szerszym otworem kółka - nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepiać pierogi
Krok 4 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
5
wodę z olejem zagotować, partiami wkładać pierogi i po wypłynięciu gotowac na mniejszym ogniu z 4 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz
Krok 5 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
6
pierogi podać z podsmażoną cebulką...............SMACZNEGO!!!
Krok 6 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 15.03.2015 19:14
lubię taki obiadek
Wacław 11.03.2015 09:28
takie jedzonko to ja bardzo lubię :-)
pajbek 06.03.2015 19:06
Coś dla mnie :-)
kanu83 06.03.2015 18:42
Apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak