pierogi "ruskie" żytnio-pszenne...

pierogi "ruskie" żytnio-pszenne...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka żytnia

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • gorąca woda

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

FARSZ RUSKI

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • twaróg

    25 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3/4 łyżeczki
  • cebula podsmażona

    8 sztuk
  • masło do smażenia

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
do misy robota wsypać obie mąki, jajko, sól, śmietanę, wlać gorącą wodę i wyrabiać zwarte ciasto - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypywać po trochu mąki pszennej i żytniej w trakcie wyrabiania - lub dolać ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki
Krok 2 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić
Krok 3 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić, do farszu dać z 5 łyżek a resztę zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać
Krok 4 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
na stolnicy rozwałkowac dość cienkie placki i wycinać szklanką z szerszym otworem kółka - nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepiać pierogi
Krok 5 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
wodę z olejem zagotować, partiami wkładać pierogi i po wypłynięciu gotowac na mniejszym ogniu z 4 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz
Krok 6 - pierogi "ruskie" żytnio-pszenne... foto
pierogi podać z podsmażoną cebulką...............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 15.03.2015 19:14
lubię taki obiadek
Wacław 11.03.2015 09:28
takie jedzonko to ja bardzo lubię :-)
pajbek 06.03.2015 19:06
Coś dla mnie :-)
kanu83 06.03.2015 18:42
Apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat