Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z miętą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
woda 120 ml
jajko 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
świeża lub suszona mięta do smaku
ziemniaki
twaróg 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z miętą

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i ciepłą wodę zarabiamy a następnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki z serem przepuszczamy przez praskę, dodajemy posiekana lub pokruszona miętę. Cebule kroimy w kostkę , podsmażamy na oleju.
Połowę cebuli dodajemy do farszu, całość doprawiamy i dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie kulki.
Ciasto wałkujemy dość cienko wedle uznania. Układamy po kolei kulki przykrywamy ciastem i przyrządem do pierogów wycinamy niewielkie pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Mi najlepiej smakują podsmażane z cebulką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Moniasaa 08.01.2014 06:34
pyszności :)
Konczi 03.01.2014 09:36
z miętą są przepyszne
olla85 03.01.2014 09:04
Uwielbiam ruskie pierogi. Z miętą muszą mieć ciekawy smak :)
agnieszka214 03.01.2014 08:56
z mieta mniam
dodi 03.01.2014 08:26
bardzo fajny pomysł
Magula 03.01.2014 08:05
Nie jadłam takich, ale ta mięta brzmi dla mnie zachęcająco.
Zdzisław 03.01.2014 07:31
dla mnie smaczna potrawa na talerzu
Kasia35 03.01.2014 07:24
z miętą jeszcze nie próbowałam
Agata3 03.01.2014 00:04
ciekawy pomysł:))
Niki22 02.01.2014 23:48
takiego połączenia jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak