Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z mąką żytnią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mąka żytnia 150 g
jaja 1 szt
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
ziemniaki ugotowane 1 kg
cebula podsmażona 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 1 (gorąca)
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z mąką żytnią

Ugotowane i gorące ziemniaki tłuczemy wraz z serem i złota cebulką - ja dodaję z małą ilością tłuszczu, na którym była smażona. Solimy i sporo pieprzymy do smaku. Z farszu ma powstać jednolita masa.

Na stolnicy z mąk usypujemy kopczyk, robimy w środku dziurę i dodajemy jajko, olej i sól. Zagniatamy ciasto dodając po troszce gorącej wody, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na pół. Cienko wałkujemy i wycinamy (koła można szklanką) prostokąty. Na każdy nakładamy farsz - ile jesteśmy w stanie i bardzo dokładnie zaklejamy. Gotujemy partiami na wrzącej i osolonej wodzie - ok. 3 min. od wypłynięcia na wierzch. Podajemy okraszone boczkiem i cebulką podsmażonymi na tłuszczu. Smacznego!

Rady: moje zostały dodatkowo podsmażone na patelni - mąż tak woli :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.05.2013 10:18
mniam,lubię takie pierożki
Elżbieta17 08.05.2013 23:31
muszą być bardzo smaczne:)
Henryka2 24.10.2012 23:24
Interesujący przepis.
Lemon 24.10.2012 13:48
pychotka
Piotr-21 24.10.2012 13:37
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak